Η λογική του Αριστοτέλη ενάντια στην τρομοκρατία της βαρβαρότητας. Τι είναι τρομοκρατική οργάνωση; Τρομοκρατία στην Ελλάδα ως Λερναία Ύδρα (Βίντεο)

Η λογική του Αριστοτέλη ενάντια στην τρομοκρατία της βαρβαρότητας. Τι είναι τρομοκρατική οργάνωση; Τρομοκρατία στην Ελλάδα ως Λερναία Ύδρα (Βίντεο)

Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Τρομοκρατία στην Ελλάδα - Ν. Λυγερός

Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα έχουμε προβλήματα με την τρομοκρατία, ξεχνούν όμως βασικά στοιχεία.

Κι άλλες χώρες το πίστεψαν και είδαμε τα αποτελέσματα που ήταν από τα χειρότερα, διότι δεν ήταν προετοιμασμένες.

Επειδή δεν γίνονται συλλήψεις, νομίζουν ότι οι τρομοκράτες δεν υπάρχουν ενώ ξέρουμε ότι υποχρεωτικά περνούν από εμάς.

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας στην πληροφόρηση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Μιλούν για φιλία εκεί όπου υπάρχει διακίνηση και προώθηση. Ξεχνούν ότι στα σύνορα μας υπάρχει τεράστιο πέρασμα ατόμων που μπορούν να καλύψουν λόγω όγκου τις τρομοκρατικές κινήσεις.

Η ουδετερότητα δεν προσφέρει δυνατότητες, διότι θεωρείται και αυτή εχθρική για τους τρομοκράτες δίχως όμως να υπάρχουν ενέργειες.

Η απραξία δεν είναι στρατηγική και η απάθεια δεν είναι άμυνα.

Όσο για την αδιαφορία μετατρέπεται εύκολα σε κίνδυνο.

Μετατρέποντας ένα στρατηγικό πρόβλημα σε ανθρωπιστικό πρόβλημα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας κι ελπίζουμε ότι οι άλλοι δεν θα μας δουν.

Αυτή η παιδική προσέγγιση όχι μόνο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά ξέρουμε ότι μεταμορφώνεται εύκολα σε κίνδυνο για την πατρίδα μας.

Οι επαφές που γίνονται σε διεθνές επίπεδο είναι τόσο χαλαρές που μας μετασχηματίζουν σε στόχο.

Έτσι αφήνουμε όλη την πρωτοβουλία στους άλλους, διότι πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς να κάνουμε καμιά κίνηση.

Στην πραγματικότητά απλώς ελπίζουμε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν θα μας αγγίξουν μόνο που θα καταλάβουμε ότι είμαστε λάθος μόνο όταν θα είναι αργά πια.

Τι είναι τρομοκρατική οργάνωση;
Ν. Λυγερός (Διάλογος)


Μαθήτρια: Τι είναι τρομοκρατική οργάνωση;
Δάσκαλος: Για ποιον;
Μαθήτρια: Για την Ανθρωπότητα.
Δάσκαλος: Καρκίνος.
Μαθήτρια: Ενώ τα άλλα;
Δάσκαλος: Απλώς ασθένειες.
Μαθήτρια: Και τι σημαίνει αυτό;
Δάσκαλος: Έχεις δει ποτέ ρινόκερο;
Μαθήτρια: Όχι.
Δάσκαλος: Κι όμως … απλώς έχεις συνηθίσει…
Μαθήτρια: Είναι τόσο πολλοί;
Δάσκαλος: Όσο το μαύρο που καλύπτει τα χρώματα…
Μαθήτρια: Μαύρο ρινόκερου;
Δάσκαλος: Το οποίο κρύβει τα πάντα, αλλά δεν κρύβεται.
Μαθήτρια: Και πώς θ’ αντισταθούμε, Δάσκαλε;
Δάσκαλος: Με το φως! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. 
Μαθήτρια: Και οι σκιές;
Δάσκαλος: Κι αυτές φοβούνται το φως.
Μαθήτρια: Γιατί;
Δάσκαλος: Διότι δείχνει το ψέμα τους.
Μαθήτρια: Μόνο με το ψέμα υπάρχουν.
Δάσκαλος: Είναι η προπαγάνδα τους.
Μαθήτρια: Μα ποιος την ακούει;
Δάσκαλος: Οι ραγιάδες... Οι Δίκαιοι βλέπουν την αλήθεια.

• Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η τρομοκρατία ως Λερναία Ύδρα". Πολυχώρος "Αίτιον", Τζιραίων 10 - Μετρό Ακρόπολη. Αθήνα. Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, ώρα: 20:00 - Αφίσα. Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.














Δίχως προετοιμασία δεν υπάρχει νίκη

Οι πολιορκίες μάς διδάσκουν ότι δίχως προετοιμασία, δεν υπάρχει νίκη κι ότι ακόμα κι αν υπάρχει, αυτή δεν είναι δεδομένη. Κάθε πράξη πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα όταν ενεργοποιείται για την άμυνα. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να είναι σοβαρά προετοιμασμένη. 
  • Βλέπουμε στην ιστορία, ότι πολλά νησιά που δέχτηκαν πολιορκία δεν κατάφεραν ποτέ ν’ αντισταθούν μέχρι να νικήσουν. 
Σίγουρα πολλά αντιστάθηκαν και δεν παραδόθηκαν αμέσως αλλά στο τέλος, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Βέβαια υπάρχουν και νησιά που περηφανεύονται για την ηρωική τους αντίσταση ξεχνώντας ότι το αποτέλεσμα ήταν μία τρομερή ήττα, λόγω έλλειψης προετοιμασίας. 

Αλλά δεν ονομάζουν καν πόλεμο, την πολιορκία τους για να μην αναγκαστούν να μιλήσουν για την ήττα τους. Κι όμως η στρατηγική διδάσκει την αναδρομική ανάλυση για να γίνουν κατανοητές οι κινήσεις της εποχής, όχι για μια ιστορική εξειδίκευση που δεν προσφέρει τίποτα άλλο από ένα κεφάλαιο ιστορίας, αλλά για τη σύνθεση στο μέλλον άλλων τακτικών και στρατηγικών. 

Βλέπουμε ότι αυτό λείπει στις γνώσεις και μάλιστα σε πολλούς τομείς, όπου εμπλέκονται ανεξάρτητα ή μαζί, οι γενοκτονίες, οι εισβολές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι κατοχές. Διότι δεν υπάρχει ολική εικόνα και οι περισσότεροι περιορίζονται τοπικιστικά για ν’ αναδείξουν όχι ότι κέρδισαν αλλά ότι τα πήγαν καλύτερα από το διπλανό χωριό, τον διπλανό νομό, τη διπλανή περιφέρεια, το διπλανό κράτος.
  • Όμως υπάρχουν νησιά που αντιστάθηκαν και νίκησαν. Και θα ήταν καλό να τα γνωρίζουμε για την ιστορία του μέλλοντος.


• Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η λογική του Αριστοτέλη ενάντια στην τρομοκρατία της βαρβαρότητας". Πνευματική Εστία Ιεράς Μητροπόλεως Κώου. Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, ώρα: 19.30 - Αφίσα













Μέσα στο κάστρο 
μπορείς να αισθανθείς
την πολιορκητική
στις πέτρες
τις πολεμίστρες
γιατί τα ίχνη
της άμυνας
είναι ακόμα
ανθρώπινα
μετά από αιώνες
ειδικά όταν
οι άνθρωποι
θυσιάστηκαν
για να προστατέψουν
αθώους
ενάντια σε εχθρούς
που δεν κατάφεραν
να περάσουν
λόγω στρατηγικής
γιατί ο Χρόνος
δεν τους ήθελε
αφού πλήγωναν
την Ανθρωπότητα.

Πηγή: Νίκος Λυγερός Λόγοι Σοφίας

Κείμενα, ποίηση, βίντεο: Opus of N. Lygeros
23270) Μέσα στο κάστρο. (ποίημα). Perfection 17 1 1/2016.
23271) Τρομοκρατία στην Ελλάδα. Perfection 17 1 1/2016. En. Terrorism in Greece.


Σχετικά Θέματα:


















Emma Hammilton 28 Δεκεμβρίου 2018: Ποιός είναι ο Ιόλαος? Στα μάτια του Νίκου Λυγερού η τρομοκρατία ταυτοποιειται με τη Λερναια Υδρα. Ο δεύτερος άθλος του Ηρακλή αναφέρεται στη θανατωση του τέρατος με τα εννια κεφάλια που ζούσε στη λίμνη Λερνη και καταδυναστευε τους ανθρώπους. Ηταν ενας άθλος που χρειαστηκε δύο να συνεργαστούν. Ο Ηρακλής έκοβε τα κεφάλια, όμως στη θέση τους έβγαιναν διπλά. Ετσι η δυναμική ενέργεια αναστρεφονταν και το τέρας παρεμενε ζωντανό. Επομένως, καμμία τύχη δεν θα είχε ο ήρωας αν δε ζητούσε τη βοήθεια του ανηψιού του Ιόλαου. Πραγματικά, εκείνος προσφέρθηκε να συνεργαστεί και στην ουσία έκαιγε κάθε κεφάλι που έκοβε ο Ηρακλής. Το τελευταίο κεφάλι, το αθάνατο, το έκοψε και το έθαψε βαθιά στη γη για να μην ξαναζωντανέψει...Ποτέ !!!! Κάθε παντοδύναμος χρειάζεται εναν μικρότερης ισχύος "βοηθό" για να ολοκληρώσει, με την καθοριστική και μη αναστρέψιμη συμβολή του, τον άθλο. "Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και θα το κάνουμε και σας το λέω για να το ξέρετε και να το ξέρουν κι αυτοί..." Στο βίντεο στο 1:16':01 περίπου,έ τος 2016.Ποιός είναι ο Ιόλαος;