Ελλάδα το 2021 τι θα βλέπεις γύρω σου; (Η Ελλάδα θα τα καταφέρει)


Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και η καλύτερη απόδειξη είναι ότι δεν πέθανε μετά από ένα κενό χρόνο, όπου όλες οι καταστροφές που έγιναν δεν κατάφεραν να μας σκοτώσουν ή ακόμα και να μας εξαντλήσουν λόγω της ανθεκτικότητάς μας.
  • Η άγνοια, η απειρία, η υποκρισία, η αλλαγή, η ελπίδα, ο έλεγχος κεφαλαίων, τίποτα δεν κατάφερε να μας γονατίσει και θα είμαστε εδώ ακόμα και μετά. Οι ενοχές, οι αυταπάτες, οι κοροϊδίες, οι κολοτούμπες δεν μας άγγιξαν. 
Διότι δεν εξετάζουμε την πατρίδα μας κομματικά. Οι καθυστερήσεις, οι αργοπορίες, οι αναμονές μας έκαναν ακόμα πιο δυνατούς. Διότι καταλάβαμε ότι έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτα. Και τελικά είναι αστείο να συνειδητοποιείς ότι ένα κόκκινο πανί είναι μόνο αυτό που είναι γιατί είναι μόνο και μόνο θέμα περιόδου και τίποτα άλλο.

Ξέρουμε ότι το γελοίο δεν σκοτώνει και δεν είχαμε ανάγκη από κάποια απόδειξη κι όμως την πήραμε κι αυτή. Τώρα έχουμε και πιστοποίηση. Σημασία τελικά έχει μόνο ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, στο ΝΑΤΟ και στα Ηνωμένα Έθνη. Διότι πολλά ακούσαμε και λίγα είδαμε. Και πάλι καλά. Διότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν εγκλωβιστήκαμε μέσα στο παράλογο. Παράλληλα κι ανεξάρτητα προχωράμε δυναμικά με το θέμα του ελληνικού ζεόλιθου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med πέρασε στο Projects of Common Interest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σαν το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που πέρασε στην τελική φάση πριν την υλοποίησή του, με το ιταλικό καράβι Odin Finder να έχει ξεκινήσει τη βυθομετρική του μελέτη για τον διάδρομο εφικτότητας περί τοποθέτησης του καλωδίου.

Έχουμε τώρα την τέταρτη τριμερή Αιγύπτου- Ελλάδας- Κύπρου που θα μας δώσει την πρώτη πρακτική εφαρμογή της ελληνικής ΑΟΖ με τις οριοθετήσεις μεταξύ των τριών χωρών. Και η άλλη τριμερής Ελλάδα- Ισραήλ- Κύπρου μας προσφέρει τη δυνατότητα του διαγράμματος ροής για να μας ανοίξει το δρόμο του μέλλοντος στον ενεργειακό τομέα. Για όλους αυτούς τους λόγους θα τα καταφέρουμε και δίχως καμιά βοήθεια από το κράτος.

Η Ελλάδα μας 
είναι αυτός
ο παράξενος χώρος
όπου παντού
υπάρχει Χρόνος
γιατί κάθε σημείο
είναι αναφοράς
λόγω πυκνότητας
της ιστορίας μας
κάθε πέτρα
είναι ναός
κάστρο
ή εκκλησία
γιατί εδώ
βρήκαμε
τη συνέχεια
γιατί εδώ
ζούμε
την ελευθερία
ή το θάνατο
δίχως άλλη
επιλογή για μας
αφού αποφασίσαμε
να είμαστε άξιοι.

Ελλάδα το 2021
τι θα βλέπεις
γύρω σου
αγωνιστές
και ήρωες
που θα συνεχίζουν
τον αγώνα
της απελευθέρωσης
ή ακόμα
ραγιάδες
που θα λένε
και τότε
ότι δεν πρέπει
να σηκωθούμε όρθιοι
γιατί γονατισμένοι
θα είμαστε
πιο ήσυχοι,
σε κάθε περίπτωση
θα είμαστε 
μαζί σου εδώ
ακόμα και μετά.

Επιμέλεια, πηγή: Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: Opus of N. Lygeros www.lygeros.org

Σχετικά: