O στρατηγικός ρόλος του Πειραιά στην ΑΟΖ και Αν θες να μάθεις για την αξία του λιμανιού του Πειραιά (Βίντεο)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Βίντεο Διαλέξεις του Δρ. Νίκου Λυγερού:
«Η ΑΟΖ και το μέλλον της Ελλάδας»
«Από την μικροοικονομία στην μακροοικονομία μέσω της ΑΟΖ».
«Στρατηγική Ελληνική ΑΟΖ και το μέλλον της Ελλάδας»
«Το Μέλλον της Ελλάδος Ταυτίζεται με την ΑΟΖ»
«Η σημασία της ΑΟΖ για το μέλλον της Ελλάδας»


Κοντά στον Πειραιά
εκεί που χόρευαν
τα παλιά παιδιά
θυμηθήκαμε να πάμε
όχι στα ξένα του ήλιου 
αλλά στη δική μας σκιά
για να δούμε το νησί
που δεν ξέχασε
την Μπουμπουλίνα.
Πώς να ζήσουμε αλλιώς
εμείς που πεθάναμε
μέσα στη λήθη της κοινωνίας;


O στρατηγικός ρόλος του Πειραιά στην ΑΟΖ

Ο Πειραιάς δεν ήταν ξηρά, αλλά νησί που έγινε λιμάνι, δηλαδή γη θάλασσας. Ήλθε από τη θάλασσα για να δώσει μέλλον στη γη, στην πατρίδα μας. Βέβαια αυτό το επινόησε ένας Θεμιστοκλής και το κατανόησε ένας Θουκυδίδης, ενώ άλλοι ακόμα και να το κοίταζαν δεν θα το έβλεπαν καν.


Με άλλα λόγια, κι οι δυο τους ανέδειξαν το στρατηγικό ρόλο του Πειραιά. Κι αυτός ο ρόλος είχε επιπτώσεις και στο εμπόριο και στην οικονομία.

  • Τα ναυπηγεία δημιούργησαν ένα νέο κόσμο πάνω στα κύματα. 
  • Και δεν είναι τυχαίο αν η Ελλάδα έχει πια τον πρώτο εμπορικό στόλο του κόσμου. 
Μόνο που όταν η οικονομία δεν έχει στρατηγικό βάθος και η στρατηγική δεν θεωρείται παρά μόνο και μόνο ένας οικονομικός παράγοντας, έχουμε το φαινόμενο του εκφυλισμού. Δεν μπορεί ένας αποτελεσματικός στόλος να μην έχει ανθεκτικό λιμάνι.

Πιο αφαιρετικά, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ, τα νησιά μας είναι ο στόλος μας. Κι αυτά τα νησιά για να λειτουργήσουν δυναμικά, πρέπει να έχουν ένα λιμάνι με τείχη, το οποίο να έχει μία διεθνή βαρύτητα. Αλλιώς η αποκλειστικότητα δεν μπορεί να γίνει κτήμα.


Η στρατηγική ανάπτυξη του Πειραιά είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει επί του πρακτέου τον στόλο μας, τα νησιά μας, δηλαδή την ΑΟΖ μας. Αν δεν εξετάσουμε το θέμα στρατηγικά, τότε θα εμφανιστούν αναπόφευκτα οι φοβίες μας όσον αφορά στα νησιά.

  • Δίχως στρατηγικό κέντρο αποφάσεων δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η εμβέλεια της θεωρίας παιγνίων πάνω στα νησιά μας. 
Αν αυτά δεν νιώσουν ότι ανήκουν στο ίδιο σύμπλεγμα, στο ίδιο πεδίο δράσης, διότι έχει καθοριστεί ένα πλαίσιο μέσω της στρατηγικής, στην τελική δεν θα αποτελούν πια μια ανοιχτή δομή ικανή ν' αντισταθεί, αλλά μόνο και μόνο μία σειρά από dominos έτοιμη να καταρρεύσει με το πρώτο πέσιμο.
  • Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο ένα στάδιο ή μία ομάδα.
  • Ο Πειραιάς είναι η καρδιά της πατρίδας μας. 
Υπάρχει μία αποστολή κι έχουμε ανθρώπους που διαθέτουν γνώσεις, για να την υλοποιήσουν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η θέληση. Πρωταρχικά είναι η επίγνωση. 

Αν ο καθένας μας καταλάβει το στρατηγικό ρόλο του Πειραιά για την ΑΟΖ, τότε θα δει το όραμα και θ' αρχίσει την πραγματική προσπάθεια. Για να πείσουν τους άλλους για την οχύρωση έδωσαν πρώτα μάχη στα νησιά.

Με άλλα λόγια η Σαλαμίνα απέδειξε τη σημασία του Πειραιά. Με την ΑΟΖ, τα νησιά μας δείχνουν ήδη την ανάγκη μιας στρατηγικής κι ο Πειραιάς θα είναι η θεμελίωσή της.





Ο ρόλος του καθενός

Όποιος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δώσει μια πραγματική μάχη για την πατρίδα του, διότι ήταν πολύ νέος ή πολύ αδιάφορος, τώρα μπορεί να κάνει τα πάντα. Με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπάρχει ένα ολόκληρο πεδίο δράσης. Υπάρχουν προδότες, υπάρχουν ραγιάδες, υπάρχουν μαχητές ακόμα και ήρωες σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.


Μπορεί ο καθένας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και μάλιστα σε πολλαπλό επίπεδο. Επιπλέον είναι ένας τρόπος να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία του Ελληνισμού, διότι η έννοια της ΑΟΖ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από μεγάλες ιδέες.

  • Όποιος γράψει, μεταφράσει, οργανώσει διαλέξεις, πείσει τους δικούς του ότι ολόκληρη η πατρίδα μας παλεύει να αποκτήσει ΑΟΖ, θα μπορεί να λέει μετά ότι ήταν κι αυτός σε αυτόν τον αγώνα. 
Δεν είναι πια ένα παράλογο όνειρο. Η ΑΟΖ έχει τα στοιχεία του οράματος για το οποίο αξίζει να παλεύεις όχι μόνο για σένα, αλλά και για τους δικούς σου, και για τους επόμενους. 
Επιπλέον, μέσω των εκλογών ο καθένας μπορεί να καταλάβει την εμβέλεια του εγχειρήματος και κατά πόσο αγγίζει όλο το έθνος μας. Δεν είναι απλώς ένα χόμπυ που έχει ο καθένας για να πεισθεί ότι υπάρχει μέσα στην κοινωνία.

Η ΑΟΖ δεν είναι μόνο για την κοινωνία αυτή, αλλά για τον ελληνικό λαό. Είναι ένας αγώνας που απαιτεί μια υπέρβαση από τον καθένα για να αντιληφθεί το βάρος του και το βάθος του. Είναι μια κίνηση που έχει μια συνέχεια κι είναι επιπλέον εποικοδομητική για όλους μας.


Έχουμε τώρα τη δυνατότητα λόγω της επιστήμης, της τεχνογνωσίας και της τεχνικής να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε ριζικά τα δεδομένα και να ξεφύγουμε από την κοινωνική μιζέρια που καταπιέζει τον λαό μας.


Είναι λοιπόν απόφαση του καθενός να παίξει το ρόλο του για την πατρίδα του και το μέλλον μας. 
  • Μπορεί ακόμα και να γίνει προδότης, αν το επιθυμεί, ή ραγιάς έτσι τουλάχιστον να ενισχύσει και τους εχθρούς που θα το έχουν γρήγορα ανάγκη.

Αν θες να μάθεις
για την αξία
του λιμανιού του Πειραιά
αρκεί να διαβάσεις
για τα δομικά στοιχεία
που προετοίμασε
ο Θεμιστοκλής
για να δημιουργήσει
το πιο αδιανόητο
κατόρθωμά μας
ενάντια στη βαρβαρότητα
όταν κανείς πια
δεν πίστευε σε τίποτα
τόσο φοβόντουσαν τον εχθρό
που ήταν έτοιμος
να κατακτήσει
όχι μόνο την Ελλάδα
αλλά και την Ευρώπη
γιατί ήθελε
να αφανίσει
κάθε στοιχείο
της ελευθερίας.

Σ. Ντρέκου / Ν. Λυγερός Λόγοι

Κείμενα: Opus of N. Lygeros

Βίντεο: Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: «Η ΑΟΖ και το μέλλον της Ελλάδας» Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, Νέο Αμφιθέατρο 06/06/2012. ΕΔΩ


Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.


























Δείτε ακόμη: