Το Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ε.Ε προειδοποιεί: Κλείστε το λογαριασμό σας στο Facebook αν δεν θέλετε να σας κατασκοπεύουν!


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Αναφορά που συντάχθηκε για λογαριασμό του βελγικού φορέα που είναι υπεύθυνος για θέματα ιδιωτικότητας υποστηρίζει ότι το Facebook λειτουργεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, παρά τα updates στην πολιτική του.

Ειδικότερα, η αναφορά συντάχθηκε από το Κέντρο Διεπιστημονικής Νομοθεσίας και ICT (ICRI/CIR)του Πανεπιστημίου του Λόιβεν στο Βέλγιο και υποστηρίζει ότι η αλλαγή στις πολιτικές περί ιδιωτικότητας που έγιναν τον Ιανουάριο απλά επεκτείνουν παλαιότερες πολιτικές και πρακτικές, και διαπιστώνει ότι είναι ακόμα κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτών.
  • Όπως σημειώνεται στην αναφορά, στο κείμενο της πολιτικής το Facebook αναφέρει ότι έχει την άδεια να ανιχνεύει/ παρακολουθεί τους χρήστες του ανά ιστοσελίδες και συσκευές, να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες προφίλ για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών του σε συνεχή βάση.
«To Facebook ανακοίνωσε τις αλλαγές πάνω από ένα μήνα νωρίτερα, αλλά η επιλογή για το ένα δισεκατομμύριο χρήστες και άνω παρέμενε η ίδια: συμφωνήστε ή φύγετε από το Facebook. Για να είμαστε ξεκάθαροι: οι αλλαγές που έγιναν το 2015 δεν είναι και πολύ δραστικές. Οι περισσότερες «νέες» πολιτικές του Facebook και οι όροι χρήσης είναι απλά παλιές πρακτικές που έγιναν πιο σαφείς.
  • Η ανάλυσή μας υποδεικνύει, ωστόσο, ότι το Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πρώτον, το Facebook θέτει μεγάλο βάρος στους χρήστες του. Οι χρήστες αναμένεται να πλοηγηθούν μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ρυθμίσεων αναζητώντας πιθανά opt-outs. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που σχετίζονται με το συμπεριφορικό profiling ή τις Social Ads, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα προβληματικές.

Ακόμα περισσότερο, στους χρήστες δεν προσφέρεται επιλογή όσον αφορά στην εμφάνισή τους στις «Sponsored Stories» ή στον διαμοιρασμό δεδομένων τοποθεσίας. Δεύτερον, οι χρήστες δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το σημαίνει χρήση εικόνων «για διαφημιστικούς σκοπούς».

Θα χρησιμοποιούνται οι εικόνες μόνο στις «Sponsored Stories» και τις «Social Adverts» ή θα πάνε πέρα από αυτές;

Ποιες είναι οι «τρίτες εταιρείες», οι «πάροχοι υπηρεσιών» και οι «άλλοι συνεργάτες» που αναφέρονται στην πολιτική χρήσης δεδομένων του Facebook;

Ποιες είναι οι ακριβείς συνέπειες της εκτεταμένης συλλογής δεδομένων μέσω τρίτων ιστοσελίδων, εφαρμογών για φορητές συσκευές, καθώς και εταιρείες που αγοράστηκαν πρόσφατα, όπως το WhatsApp και το Instagram;» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Η θέση των ερευνητών είναι ότι η δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη συλλογή ή χρήση δεδομένων περί συσκευών δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 5(3) της e-Privacy Directive της Ε.Ε., που προϋποθέτει ελεύθερη και με πλήρη γνώση πρότερη συγκατάθεση πριν την αποθήκευση ή την απόκτηση πρόσβασης πληροφοριών στη συσκευή ενός ατόμου.

Kατόπιν αιτήματος της βελγικής Επιτροπής Ιδιωτικότητας, το ICRI/CIR σε συνεργασία με το iMinds-SMIT συνέταξε τη σχετική αναφορά, στο πλαίσιο της οποίας αναλύονται οι πολιτικές και οι όροι του Facebook.

Η αναφορά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του υλικού πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η επιτροπή κατά την πορεία της περαιτέρω έρευνάς της. Η βελγική επιτροπή σημειώνεται πως αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής task force με φορείς από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Facebook και του αρμόδιου Βέλγου υπουργού, Μπαρτ Τόμελεϊν, για τη συζήτηση του ζητήματος. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται παράβαση των βελγικών νόμων προστασίας δεδομένων.

Κοινωνικά Απόβλητα - Ν. Λυγερός

Κοινωνικά Απόβλητα έχεις γύρω σου
και δεν μπορείς ν’ απελευθερωθείς
για να ζήσεις ως ελεύθερο ον
γιατί πρέπει πάντα να προειδοποιείς
τις επαφές σου αφού
νομίζεις ότι είναι σχέσεις
λόγω απουσίας συνειδητοποίησης
της σπατάλης χρόνου που αποτελεί
η διαχείριση διπλωματίας και συμβιβασμών
γι’ αυτόν το λόγο άσε το προφίλ
και κοίτα ντόμπρα και σταράτα 
το μέλλον το ανθρώπινο.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί: Κλείστε το λογαριασμό σας στο Facebook αν δε θέλετε να σας κατασκοπεύουν!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και να... κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook αν επιθυμούν να διατηρήσουν τις πληροφορίες τους ιδιωτικές και μακριά από τα «μάτια» των υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως η υπάρχουσα νομοθεσία «Ασφαλούς Λιμένα» (Safe Harbor) δεν προστατεύει επαρκώς τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ.

Τα σχετικά σχόλια έγιναν από το δικηγόρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Bernhard Schim, με αφορμή μία δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε ο γνωστός Αυστριακός ακτιβιστής και φοιτητής της Νομικής Max Schrems, ο οποίος έχει προσφύγει εναντίον του Facebook σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι ενώ οι αποκαλύψεις του σκανδάλου παρακολουθήσεων της NSA έχουν προβληματίσει επαρκώς τα τελευταία χρόνια όλους μας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες του: «Ίσως πρέπει να εξετάσετε το κλείσιμο του λογαριασμού σας στο Facebook αν έχετε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Schhim στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη... μετά Snowden εποχή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η νομοθεσία «ασφαλούς λιμένα», στην υπάρχουσα μορφή της, παρέχει επαρκή προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ. Η σχετική νομοθεσία αφορά κυρίως το τρέχον νομικό πλαίσιο ασφαλείας το οποίο περιλαμβάνει τη μετάδοση δεδομένων των πολιτών της ΕΕ μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού προς τις ΗΠΑ. Χωρίς το νομικό πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά ιδιωτικών δεδομένων εκτός της ΕΕ, ωστόσο, πλέον, δε θεωρείται ασφαλές και ζητείται η ακύρωσή του.

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο Safe Harbor από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένονται έως τον Οκτώβριο. [πηγή απόσπασμα]

Δείτε σχετικά: