Ν. Λυγερός διάλογος: Γενική πρόβα (Βίντεο: Σχολείο, ανθρώπινη πρόβα και κοινωνική παράσταση)


Επιμέλεια Σ. Ντρέκου

Η πρόβα Ν. Λυγερός

Δύο νέες γυναίκες στον κήπο λουλουδιών ενός πάρκου...

Φωτεινή: Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.

Όλγα: Εδώ φαίνεται παντού.
Φωτεινή: Κι είναι μόνο η αρχή.
Όλγα: Ακόμα να τελειώσει ο χειμώνας...
Φωτεινή: Και ήδη το κίτρινο παλεύει για να βγει από τη γη.
Όλγα: Δεν τα έβλεπα έτσι τα λουλούδια.
Φωτεινή: Εννοείς ως αντιπροσώπους του κίτρινου...
Όλγα: Νόμιζα ότι πάλευε το καθένα μοναχό του για να ζήσει...
Φωτεινή: Ενώ είναι όλα μαζί.
Όλγα: Τώρα το βλέπω καλύτερα.
Φωτεινή: Είναι όλα τόσο κοντά το ένα από το άλλο.
Όλγα: Αλλά πάντα στην ίδια απόσταση.
Φωτεινή: Σαν να κρατούν αποστάσεις.
Όλγα: Η γεωμετρία του κίτρινου...
Φωτεινή: Γιατί οι άνθρωποι δεν τα βλέπουν έτσι...
Όλγα: Βλέπουν ό,τι καταλαβαίνουν.
Φωτεινή: Έτσι όμως είναι άδικο...
Όλγα: Αυτό δεν ζούμε κι εμείς...
Φωτεινή: Επειδή είμαστε φτωχές;
Όλγα: Επειδή είμαστε σαν κομμένα λουλούδια.
Φωτεινή: Έτσι γεννιόμαστε...
Όλγα: Ο ομφάλιος λώρος...
Φωτεινή: Και ζούμε όσο μαραίνονται αυτά.

Γενική πρόβα [Ν. Λυγερός, Ε. Χαριτίδου]

Μαθήτρια: Δάσκαλε, η σωτηρία της ψυχής σύμφωνα με Χριστό συνίσταται στην πραγματικότητα στη συνέχεια στις επόμενες ζωές που εξασφαλίζεται μόνο αν αφήσουμε σε κάθε μια από αυτές στίγμα στις καρδιές των ανθρώπων μας και στη μνήμη τους στη μνήμη του ανθρώπινου χρόνου μας για να τους ξανασυναντήσουμε και να συνεχίσουμε από εκεί όπου είχαμε αφήσει το έργο;

Δάσκαλος: Το πρώτο βήμα είναι να πιστεύεις στην επόμενη. Γιατί κάθε πορεία όσο μεγάλη κι αν είναι αρχίζει με το πρώτο βήμα. Αν σκεφτείς λοιπόν ότι ζεις την προετοιμασία δίχως άλλη πρόβα, θα καταλάβεις ότι είναι η γενική. Σε αυτό το σημείο, αντιλαμβάνεσαι ότι οι κινήσεις σου πρέπει να γίνουν πράξεις γιατί είναι το πρέπον. Εν αρχή ο θάνατος λοιπόν για να ζήσεις την πολυκυκλικότητα.

Μαθήτρια: Όταν λέει η πίστη σου σε έσωσε λέει στην πραγματικότητα μόλις εξασφάλισες την συνέχεια σου στην επόμενη ζωή γιατί έκανες την υπέρβαση και τόλμησες να βγεις στο φως με ταπεινότητα;

Δάσκαλος: Οι υπερβάσεις είναι η αρχή που σου επιτρέπουν να δεις το άλλο. Χρειάζεται όμως η υπερβατικότητα για να ζήσεις το άλλο. Είναι τα πρώτα βήματα της πορείας, δίχως να σημαίνει ότι επαρκεί. Γι’ αυτό η συνέχεια έχει τόση σημασία.

Μαθήτρια: Στην πορεία των ζωών μας στην πραγματικότητα μαθαίνουμε τις διάφορες πτυχές της αγάπης που είναι μεν πολλαπλή αλλά στον πυρήνα της ενιαία και ταξιδεύουμε στον χρόνο περπατώντας πάνω στις ακτίνες της σφαίρας της μέχρι να μεστωθούμε από αγάπη μόνο;

Δάσκαλος: Δεν ταξιδεύουμε είμαστε κομμάτια χρόνου. Κι αποκτούμε νόημα όταν είμαστε μαζί του αλλιώς απλώς υπάρχουμε. Η αγάπη είναι σαν τη μνήμη. Είναι σημαντικό να αγαπάς όπως είναι και να θυμάσαι. Η ουσία όμως είναι να μη μισείς όπως είναι να μην ξεχνάς. Τα πρώτα είναι παθητικά, τα δεύτερα ενεργητικά και μόνο αυτά φέρνουν την αλλαγή φάσης και την εξέλιξη.


Μαθήτρια: Βλέπω έτσι αντίστροφα πώς η σκέψη για την Ανθρωπότητα, η σκέψη προς την Ανθρωπότητα, η σκέψη από την Ανθρωπότητα ενωμένες σε μία οντότητα σκέψη Ανθρωπότητας είναι αγάπη και μόνο αυτό για όλους διαχρονικά.

Δάσκαλος: Είναι μη μίσος το σημαντικό. Η αγάπη είναι προσωρινή. Το μη μίσος έχει διάρκεια, είναι το πάχος του χρόνου. Η μη λήθη οδηγεί στην αλήθεια, όχι η μνήμη. Έτσι το μη μίσος οδηγεί στην κενότητα. 

Μαθήτρια: Τόσο απλά και τόσο δύσκολα;

Δάσκαλος: Το απλό είναι πάντα δύσκολο, ενώ το δύσκολο μπορεί να είναι και εύκολο μετά. Είναι εύκολο να κάνεις δύσκολες ερωτήσεις, είναι δύσκολο να δώσεις απλές απαντήσεις.


Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι


14483) Γενική πρόβα (με Ε. Χαριτίδου). (διάλογος). Perfection 15 3 3/2014.

Δείτε και:
Διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Σχολείο – ανθρώπινη πρόβα και κοινωνική παράσταση". 29/11/2012

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Σχολείο – ανθρώπινη πρόβα και κοινωνική παράσταση». Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Δήμου Βέροιας. Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, ώρα 11:30. Δείτε  Αφίσα - Video