Ν. Λυγερός: Ο ζεόλιθος είναι θέμα νοημοσύνης

O Nίκος Λυγερός "ξεδιπλώνει" στα Καλέσα τα οφέλη του ζεολίθου (Κρήτη Αγροτικά)

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Νίκος Λυγερός - Ο ζεόλιθος είναι θέμα νοημοσύνης

Όσοι ακόμα αναρωτιούνται αν πρέπει να ασχοληθούν με το ζεόλιθο, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι θέμα νοημοσύνης. Δεν μπορείς από τη μία πλευρά να κλαίγεσαι συνεχώς γιατί δεν τα βγάζεις πέρα οικονομικά κι από την άλλη να μη βλέπεις ότι ο ζεόλιθος είναι η λύση στα προβλήματά σου. 

Ο ζεόλιθος σου επιτρέπει εξοικονόμηση νερού για το πότισμα, εξοικονόμηση λιπάσματος για τον εμπλουτισμό της γης, αύξηση παραγωγής, απολύμανση του νερού, αξιοποίηση του κατσίγαρου και όλα αυτά με ένα τρόπο οικονομικό.

Μπορεί βέβαια οι παραγωγοί να μην το αντιλαμβάνονται αμέσως ότι ακόμα κι η επένδυση για τη μεταφορά και τη διανομή του ζεολίθου είναι τεράστιας σημασίας και στρατηγικά ως επένδυση και οικονομικά ως απόσβεση, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί που βλέπουν μεγάλες ποσότητες λαδιού δεν έχουν καμιά δικαιολογία.

Διότι μπορούν να δουν επί του πρακτέου τα τεράστια οφέλη του ζεόλιθου ακόμα και για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Δεν μπορούμε ν’ αφήνουμε παραγωγούς να υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, ενώ γνωρίζουμε τη λύση που μάλιστα είναι και βιολογική. 

Σε γενικό επίπεδο όμως τα πράγματα προχωρούν γιατί όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι καταλαβαίνουν την αξία του ζεολίθου για τη γη μας και κατά συνέπεια θα πιέσουν την αγορά για να γίνει η αξιοποίηση αυτού του φυσικού προϊόντος που έχει και οικολογικές επιπτώσεις, αφού καλυτερεύει όλη τη διαχείριση της φύσης. Έτσι αναπόφευκτα όλοι θα αντιληφθούν τη σημασία του σε βάθος χρόνου. 

Θα θέλαμε απλώς να είναι χαρούμενοι και να μη βρίζουν τον εαυτό τους όσοι δεν σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν την πηγή γνώσης που προσφέρεται, αφού θα έχουν αποδείξει στον εαυτό τους ότι είναι βάρβαροι.
  • Γιατί η νοημοσύνη κάνει τη διαφορά.
Ελληνικός Ζεόλιθος

Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.

Όταν δοκιμάσεις ζεόλαδο
θα νιώσεις μέσα σου
στοιχεία του Ελληνισμού
που θέλει να ζήσει
με πνεύμα και σώμα
σε άριστη κατάσταση
για να είναι πάντα
έτοιμος να προσφέρει
με όλες τις δυνάμεις του
σε όλους τους ανθρώπους
που έχουν ανάγκες
γιατί ο ζεόλιθος
με το βαθύ λευκό
και το ελαιόλαδο
με τη γεύση του μύθου
αποβάλουν τις σκιές
και σου δίνουν φως
με την ανθεκτικότητα
και τη γνησιότητά τους
γιατί είναι κράμα
νοημοσύνης
και σοφίας
που σε κάνει
ελεύθερο άνθρωπο.

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι

Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros
13032) Ο ζεόλιθος είναι θέμα νοημοσύνης.
Perfection 14 7 7/2013.

Δείτε και:
Ενημερωτική εκδήλωση για το ζεόλιθο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Κυριακή 26/01/2014) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου. Συμμετοχή από αγρότες, κτηνοτρόφους, Γεωτεχνικούς, στελέχη επιχειρήσεων και πολίτες με περιέργεια και ανήσυχο πνεύμα. (ΕΔΩ)