Κάρπαθος Ελληνική ΑΟΖ, Στρατηγική οικονομική κρίση, Κάρπαθος ακριτικά νησιά (Videos)

Ν. Λυγερός - Παλαιοχριστιανική βασιλική  της Άφωτης. Κάρπαθος 25/05/2013

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

ΑΟΖ και ακριτικά νησιά - Ν. Λυγερός 

Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα ως λαός για να αποκτήσουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρέπει να υπενθυμίσουμε και να διευκρινίσουμε τα εξής.

Η ελληνική ΑΟΖ ενισχύει κάθε νησί της πατρίδας μας με τα κριτήρια της. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί όσον αφορά στις διεκδικήσεις που έχουμε και να μην καταρρέουν μόλις υπάρχει μια τεχνητή αμφισβήτηση. 

Πρακτικά η ελληνική ΑΟΖ υποστηρίζει και αξιοποιεί κάθε νησί της πατρίδας μας και ειδικά τα ακριτικά νησιά που έχουν τις μεγαλύτερες γενικευμένες κυψέλες Voronoi. Αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται ένα άλλο στρατηγικό νοητικό σχήμα. Όσο πιο ακριτικά είναι τα νησιά μας, τόσο μεγαλύτερη ΑΟΖ προσφέρουν στην Ελλάδα. 

Πρέπει λοιπόν να συνδυάσουμε αυτή την πληροφορία με το γεγονός ότι τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών και αντιπροσωπεύουν δεκαετίες ενεργειακής Ελλάδας και όχι μόνο μέρες όπως είναι το Κατάκολο, βρίσκονται ακριβώς σε αυτές τις ακριτικές περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ. 

Κατά συνέπεια, έχουν μια άμεση σχέση με τα δεδομένα του Νόμου Υδρογονανθράκων 2289/1995 και της τροπολογίας του 4001/2011, αφού προβλέπει αυτός ο Νόμος ότι το 5% των απολαβών του ελληνικού Δημοσίου θα πηγαίνει αυτόματα στη περιφέρεια δίχως καμία άλλη παρέμβαση. 

Επομένως πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης αυτών των ακριτικών νησιών και περιοχών, για να προετοιμαστεί το έδαφος για την εφαρμογή του πλαισίου της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν έχει νόημα να μιλάμε γενικά σε επίπεδο περιφέρειας δίχως να κατέχουμε το αντικείμενο και να κάνουμε δήθεν ότι μας ενδιαφέρει για να πείσουμε μερικούς ψηφοφόρους που έχουν άγνοια. 

Πρέπει επί του πρακτέου κάθε ακριτική περιφέρεια, που έχει σχέση με τα κοιτάσματα-στόχους, να μελετήσει και να παρουσιάσει ένα σχεδιασμό αξιοποίησης των δεδομένων της ΑΟΖ γιατί αυτή είναι η ουσία. Σε επίπεδο θέσπισης πρέπει να είναι ενήμεροι οι βουλευτές. Σε επίπεδο εφαρμογής σε τακτικό επίπεδο, οι περιφερειάρχες. Σε επίπεδο στρατηγικό, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε είναι οι Περιφέρειες που γνωρίζουν τα λιγότερα λόγω θεσμικής θέσης, ενώ στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να εμπλακούν σε αυτό το πεδίο δράσης. 

Ειδικά αν έχουν ακριτικά νησιά όπως είναι τα Διαπόντια, η Γαύδος και το Καστελλόριζο

Επίσης, τα νησιά όπως είναι η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Κάρπαθος, που παίζουν το ρόλο του συνδετικού κρίκου, πρέπει να παίξουν σε πολλαπλό επίπεδο, και στρατηγικό και τακτικό, για να υποστηρίξουν τη δομή του όλου πλαισίου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να περάσουν από μια παθητική φάση αναμονής σε μια δυναμική φάση ετοιμότητας.

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι

Ο Δρ. Νίκος Λυγερός στην Κάρπαθο (Βίντεο







Το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 ο Νίκος Λυγερός μίλησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 το απόγευμα, για την ΑΟΖ, την οικονομία, την ευκαιρία ανάπτυξης και τη γεωστρατηγική ευκαιρία της Ελλάδας.








Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οικονομική κρίση, Κάρπαθος». Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου. Σάββατο 25 Μαΐου 2013, ώρα: 18.00 Πρόσκληση (εδώ) (το βλέπετε και ΕΔΩ)








ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ
ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ,
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΝΙΚΟ ΛΥΓΕΡΟ
20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, ΑΠΟ κ. ΓΙΩΡΓΟ
ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΟ ΚΑΙ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΙΝΤΣΙΝΙΓΟ.












Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros

Κάρπαθος

Το τρίτο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου. Τα νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων (Αρκάσα, Πηγάδια) φανερώνουν μινωική και στη συνέχεια μυκηναϊκή επιρροή στο νησί (14ος - 12ος αι. π.Χ.). Η σημαντικότερη πόλη Κάρπαθος (σημ. πρωτεύουσα) βρίσκεται επάνω από τον όρμο Πηγάδια όπου οχυρωμένη ακρόπολη, ερείπια δημόσιων οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων ο ναός της Λινδίας Αθηνάς. Το επίνειο της Ποτίδαιον ή Ποσίδειον (Ποσί), σώζει την ελληνιστική οχύρωση.

Πράγματι η ακριτική Κάρπαθος μοιάζει να ζει κάπου έξω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Άγριες πλαγιές καταλήγουν σε τυρκουάζ νερά και σπηλιές όπου ζουν οι τελευταίες μεσογειακές φώκιες. Ορεινά τοπία με τη σπάνια χλωρίδα συναντούν χρυσές αμμουδιές, ενώ απομονωμένοι οικισμοί φωλιάζουν στους απότομους βράχους όπου χτίστηκαν για να προστατευτούν από τους πειρατές. Εκείνο όμως που την κάνει μοναδική είναι οι άνθρωποί της που τηρούν τις παραδόσεις αιώνων και που ζουν όπως οι πρόγονοί τους.

Τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής 
της Αγίας Φωτεινής 5ου - 6ου αι.

ΠΗΓΑΔΙΑ

Στην πρωτεύουσα –λιμάνι, πίσω από τα νεόκτιστα σπίτια των μεταναστών που έρχονται από την Αμερική τα καλοκαίρια, τα δρομάκια είναι γεμάτα από παλιά σπίτια με πολύχρωμα μπαλκόνια και λουλουδιασμένες αυλές. Ο λόφος πάνω από το λιμάνι στήριζε κάποτε την ακρόπολη του αρχαίου Ποσειδίου, ερείπια της οποίας ακόμα σώζονται. Στη θέση Άφωτη, θα συναντήσουμε τα ερείπια της παλιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής (5ου-6ου αι.) Συνολικά στο νησί είναι γνωστές 18 παλαιοχριστιανικές βασιλικές: βασιλική Αγίας Φωτεινής ή Άφωτης (τέλος 5ου - αρχές 6ου αι.).

Δείτε σχετικά: