Ν. Λυγερός: Η αδιαλλαξία των Σκοπίων... Η αναξιοπιστία της εξουσίας

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων... Όταν καθυστερούν οι καλές πληροφορίες. Η αναξιοπιστία της εξουσίας

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Αν μερικοί περιμένουν
ότι θα σταματήσουμε
τον αγώνα για το Σκοπιανό 
κάνουν λάθος
διότι τώρα αρχίσαμε
το σφυροκόπημα
με κάθε επιχείρημα
που διαθέτει ο Ελληνισμός
διότι δεν φοβόμαστε
κανένα εχθρό
καμιά προπαγάνδα
αφού ξέρουμε
ότι έχουμε στρατηγική
για να νικήσουμε
και να αποτρέψουμε
κάθε παράλογη διεκδίκηση
ενάντια στη Μακεδονία.

  • Όταν καθυστερούν οι καλές πληροφορίες - Ν. Λυγερός
Όταν υπογράψαμε τη σύμβαση για την έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 της ελληνικής ΑΟΖ με την τριπλή κοινοπραξία Edison-Total-Ελληνικά Πετρέλαια, ποιός το έμαθε και πότε; Όταν άρχισε η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου από την εταιρία Όλυμπος στη Θράκη, ποιός το έμαθε και πότε; Όταν η τριπλή κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-Ελληνικά Πετρέλαια έκανε αίτηση και προκάλεσε το άνοιγμα του διαγωνισμού για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Νότια της Κρήτης, ποιός το έμαθε και πότε; Όταν έγιναν τα δύο ιστορικά Συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στην Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2018, ποιός έμαθε για τα δεδομένα τους και από ποιόν;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής πραγματικότητας αποδεικνύουν ένα πράγμα: υπάρχει μια συστηματική καθυστέρηση όταν έχουμε καλές ειδήσεις λες και αυτές ενοχλούν το σύστημα και τις δημοσιεύει μόνο εκ των υστέρων όταν πια δεν μπορεί να κάνει αλλιώς επειδή η πληροφορία έχει ήδη βγει από άλλους.

Όμως ακόμα και έτσι δεν θα αναδειχθούν τα θετικά στοιχεία ή ακόμα χειρότερα θα παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο που κανείς μη ειδικός δεν θα αντιληφθεί την πραγματική τους αξία. Αυτά τα δεδομένα θυμίζουν άλλες χώρες όπου όλα ελέγχονται από το σύστημα. Όμως στην Ελλάδα είμαστε της αντίστασης και δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτές τις καθυστερήσεις διότι δεν είναι στη φύση μας.

Η αναξιοπιστία της εξουσίας
φαίνεται ακόμα και στον τρόπο
που μαγειρεύει τους αριθμούς
όταν υπάρχει Συλλαλητήριο
για την Μακεδονία.

Αλλά βέβαια όταν ήδη
έχεις χάσει τον έλεγχο
του ελληνικού λαού
τι άλλο μπορείς 
να κάνεις για να ξεφύγεις
από την παγίδα στην οποία
έπεσες μόνος σου
δίχως να σε πιέσει κανείς.

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων - Ν. Λυγερός

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων δεν έχει κόστος για την Ελλάδα αλλά για τον ίδιο τον σκοπιανό λαό που τόσα χρόνια περιμένει άδικα για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ήδη φωνές του σκοπιανού λαού, ειδικά μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, έχουν πει γιατί δεν αλλάζουμε το όνομά μας για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα κόμματα των Σκοπίων νιώθουν πολύ καλά αυτή την πίεση.

Επίσης υπάρχει και το πρόβλημα των μειονοτήτων που δεν θέλουν να ονομαστούν με έναν τρόπο που δεν τους αντιπροσωπεύει διότι ποτέ δεν θεώρησαν ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα αυτό το γεγονός εξηγεί τα προβλήματα και τις συρράξεις που έγιναν το 1992 και το 2001.

Η αλβανική μειονότητα και η βουλγαρική μειονότητα δεν είναι μια λεπτομέρεια για τα Σκόπια όσο κι αν θέλουν να την καλύψουν. Ξέρουν πολύ καλά τι έγινε στη Σερβία όταν οι Σέρβοι αποφάσισαν ν’ αλλάξουν το όνομα της Γιουγκοσλαβίας το 2003. Διότι τότε το Μαυροβούνιο έζησε την αλλαγή φάσης.

Στις 21 Μαΐου, έκανε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του και το ναι πέρασε με 55,4%. Στη συνέχεια η Βουλή στις 3 Ιουνίου 2006 ανακοινώνει επίσημα την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Το οποίο αναγνώρισε στις 8 Ιουνίου 2006 κι έγινε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών στις 28 Ιουνίου 2006. Στις 15 Δεκεμβρίου 2008 παρουσιάζει την υποψηφιότητα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρησιμοποιεί de facto το ευρώ ως νόμισμα. Και τελικά εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ κι έγινε το 29 κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στις 5 Ιουνίου 2017.

Οι Ελληνοαμερικανοί είναι αυτοί
που έχουν βοηθήσει το περισσότερο
σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο
για να διεξαχθούν με αξιοπρέπεια
τα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης
και της Αθήνας
άρα το ερώτημα είναι απλό
από ποιές άλλες χώρες
που θεωρούμε λανθασμένα
εδώ και δεκαετίες δεν δεχτήκαμε
καμία ουσιαστική βοήθεια.

Μακεδονία: Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι 

Δείτε και:

Κείμενα, Ποίηση, Βίντεο: www.lygeros.org
37275) Η αδιαλλαξία των Σκοπίων. Perfection 19 2 2/2018.
37276) Όταν καθυστερούν οι καλές πληροφορίες. Perfection 19 2 2/2018.
37278) Οι Ελληνοαμερικανοί. (ποίημα). Perfection 19 2 2/2018.
37279) Η αναξιοπιστία της εξουσίας. (ποίημα). Perfection 19 2 2/2018.
37280) Αν μερικοί. (ποίημα). Perfection 19 2 2/2018.