Το μέτωπο και η μαχητικότητα του Ελληνισμού με την αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού για να παραμείνουμε ελεύθεροι


Κείμενα Νίκος Λυγερός,
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

Το μέτωπο του Ελληνισμού 

Δεν σκύψαμε ποτέ
κι ούτε γονατίσαμε
ακόμα κι όταν τα βασανιστήρια
μας έσπασαν τα πόδια
γιατί κανείς από τους δικούς μας
δεν μας το είχε μάθει,
και τώρα εσύ προσπαθείς
να μας εξηγήσεις ότι όλα
είναι χαμένα για την πατρίδα,
μη κουράζεσαι λοιπόν
διότι δεν πρόκειται ποτέ
να καταλάβουμε τις οδηγίες
ενός σκοτεινού ραγιαδισμού
κι ούτε θα εγκαταλείψουμε
τον αγώνα της πατρίδας
επειδή μας πρόδωσαν
είμαστε εδώ με τη γη μας
με το μέτωπο ψηλά
καρφωμένο στον ουρανό
και περιμένουμε τους εχθρούς μας
με αποφασιστικότητα
για να προστατέψουμε
το λαό του χρόνου
και τη γη θάλασσας.

Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού

Μας είχαν όλοι για τεμπέληδες, λαμόγια και ξεπουλημένους και ήθελαν τα πάντα από εμάς.

Τώρα όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και πρέπει να αποδεχθούν και να παραδεχθούν την αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού.

Συνεχίζουμε να είμαστε εδώ όρθιοι ακόμα και πληγωμένοι, ελεύθεροι ακόμα και πολιορκημένοι με τα οράματά μας δίχως όνειρα που μας πωλούσαν παλαιότερα.

Γράφουμε μόνοι μας την ιστορία μας εδώ και αιώνες και κανείς δεν μπόρεσε να μας νικήσει, ακόμα και αν ζήσαμε πολλές και μακρόχρονες κατοχές. Δεν τα παρατάμε εύκολα ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η αντίσταση είναι φυσιολογική σε εμάς.

Αυτό μας έμαθαν οι πρόγονοί μας. Τώρα πρέπει ο Ελληνισμός να περάσει στην αντεπίθεση και να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας μας μέσω μιας υψηλής στρατηγικής που δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση πόρων.

Έχουμε μέλλον ως λαός κι έχουμε αποδείξεις με την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες μερικών και την επιφυλακτικότητα άλλων που βλέπουν μόνο και μόνο την καθημερινότητα.

Τώρα το στρατηγικό άνοιγμα υπάρχει και πρέπει να το υλοποιήσουμε σύντομα, για να μπορέσει και η νεολαία μας να βρει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εργασίας στο εξωτερικό.

Ζούμε στη Ελλάδα για την Ελλάδα και πρέπει και η Ελλάδα να ζει με τον λαό της. Είμαστε μια πατρίδα αγωνιστών, διότι ποτέ τίποτα δεν ήταν εύκολο για μας. Δεν μας χαρίστηκαν, ενώ ο Ελληνισμός είναι μια προσφορά για όλη την Ανθρωπότητα.

Ήρθε η ώρα λοιπόν με την αξιοπρέπειά μας να κάνουμε αυτό το στρατηγικό άνοιγμα, για να παραμείνουμε ελεύθεροι δίχως απεχθές χρέος για τα παιδιά μας.

Η μαχητικότητα του Ελληνισμού

Κανένας δογματικός, καμιά ιδεολογία δεν πρόκειται να μας επηρεάσει, γιατί εμείς πιστεύουμε μόνο και μόνο στον Ελληνισμό για τα εθνικά θέματα. Κανείς δεν μπορεί να μας χειραγωγήσει για τα δικά του συμφέροντα.

Εδώ πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας και αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξεχάσει. Τώρα δεν έχει καμιά σημασία σε ποιο κόμμα βρίσκεται ο καθένας, αυτό που έχει νόημα είναι ότι είμαστε όλοι στην ίδια σκακιέρα.

Με άλλα λόγια, πάψε τα ιδεολογικά και τα ταξικά τεχνάσματα, εδώ πρόκειται για την Ελλάδα, την πατρίδα μας. Κι αν νομίζεις ότι οι τουρκικές κινήσεις γίνονται για το καλό μας, κάνεις λάθος, διότι θέλουν να βγούμε από την Ευρωζώνη κι αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς.

Όταν μιλούμε για εθνικά θέματα, να ξέρουμε και τι λέμε. Γιατί μερικοί νομίζουν ότι μιλώντας γενικόλογα κάνουν κάτι. Αλλά επί της ουσίας ασχολούνται μόνο και μόνο με τη θέση τους και την καρέκλα τους.

Η λεβεντιά είναι να τα κάνεις όλα πέρα όταν κινδυνεύει η πατρίδα για να βοηθήσεις, για να παλέψεις, για να προστατέψεις αυτά που θεωρείς την ουσία του Ελληνισμού.

Ας αφήσουμε τις τοπικές και τυπικές διαφορές, η μαχητικότητα του Ελληνισμού πρέπει να έχει ένα στόχο, δεν γονατίζουμε και συνεχίζουμε με στρατηγική πια.

Η ανθεκτικότητα
του Ελληνισμού
δεν μετριέται
μέσω μαχητικότητας
αλλά μέσω ικανότητας
να επανέλθει
ακόμα και μετά
από τεράστια χτυπήματα
στην ακριβή του θέση
για να συνεχίσει
τον πόλεμο
ακάθεκτος
ακόμα και πληγωμένος
σε μια μάχη
διότι το πνεύμα του
δεν γονατίζει ποτέ
κι ούτε σκύβει
το κεφάλι.


Ελπίδα, ανάγκη και ελληνισμός

Η ελπίδα έχει νόημα για τους περισσότερους, όταν βρίσκονται σε φάση αναμονής. Το θέμα είναι να μην την συγχέουν με την έννοια της τύχης. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν τα πάντα με ένα παθητικό τρόπο και δεν συμμετέχουν σε καμία προσπάθεια αλλαγής. Μόνο όταν δεν ελπίζεις τίποτα, δεν φοβάσαι τίποτα κι είσαι ελεύθερος.

Η ελπίδα βρίσκει τα όρια της με την ανάγκη. Σε αυτό το σημείο βρίσκουμε τον αγώνα και μάλιστα την πάλη της αναγκαιότητας ενάντια στην τυχαιότητα. Αυτός είναι ο σκοπός της νοημοσύνης, για να προσφέρει το έργο της στους άλλους, στην ανθρωπότητα.

Η ελπίδα είναι λοιπόν η αρχή που μετατρέπεται σε αξία μέσω της ανάγκης. Είναι μία διαδικασία που γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνισμός.

Το έχει ζήσει και πριν από κάθε μεγάλη μάχη: στο Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα. Ο συνδυασμός της ελπίδας και της ανάγκης δημιουργεί ένα μαχητικό πεδίο, στο οποίο συσπειρώνεται ο ελληνισμός, όταν κατανοεί ότι υπάρχει ένα εχθρικό πλαίσιο που προσπαθεί να τον καταστρέψει.

Σε φάση ειρήνης, όλοι μιλούν για την διχόνοια του ελληνισμού. Δεν έχει σημασία. Είναι απλώς η έκφραση της μιζέριας και της μετριότητας. Ο ελληνισμός είναι μία προσφορά για την ανθρωπότητα.

Έδειξε ιστορικά ότι η δημοκρατία μπορεί ν’ αντισταθεί ενάντια στη βαρβαρότητα. Απέδειξε ότι η εσωστρέφεια αλλάζει τον κόσμο. Έδωσε βάση στην έννοια της φιλοξενίας και οδήγησε στον αλτρουισμό. Ο ελληνισμός δεν έχει φοβικά σύνδρομα. Είναι γενναιόδωρος, διότι πάσχει για τους άλλους κι όχι μόνο τους δικούς του.

Οι άνθρωποί του είναι οι άνθρωποι. Ο κόσμος του είναι ο κόσμος. Κάθε προσπάθεια κατηγορίας ενάντια στον ελληνισμό είναι καταδικασμένη αξιακά. Κατά συνέπεια, είναι ορθολογικό να λειτουργεί ως ανοιχτή δομή και ως παράδειγμα.

Αν η ελληνική τωρινή κοινωνία δεν μπορεί να τον αναπτύξει, το πρόβλημα δεν προέρχεται από τον ελληνισμό, διότι είναι διαχρονικός. Υπάρχουν Έλληνες που πιστεύουν στη μνήμη μέλλοντος και αυτοί παράγουν το απαραίτητο έργο.

Με την πάροδο του χρόνου και άλλοι θα συμβάλλουν, διότι όλοι μας καταλαβαίνουμε πλέον ότι χωρίς μαχητικότητα, ο ελληνισμός θα παραμείνει μία απλή ανάμνηση. Ενώ είμαστε ένα λαός του χρόνου που γνωρίζει την εμβέλειά του και πρόσφατα το βάθος του.














Ν. Λυγερός - Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού













Κείμενα: Opus of N. Lygeros

10467 - Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού. Νίκος Λυγερός, October 22, 2012

10376 - Το μέτωπο του Ελληνισμού Ν. Λυγερός. October 7, 2012

20315 - Η μαχητικότητα του Ελληνισμού Ν. Λυγερός. July 4, 2015

42156 - Η ανθεκτικότητα Ν. Λυγερός. February 8, 2019

Δείτε σχετικά: