Ν. Λυγερός: Ο στόχος της ζωής και η ζωή του στόχου... Όσα πιο πολλά μαθαίνεις

Ο στόχος της ζωής και η ζωή του στόχου - Όσα πιο πολλά μαθαίνεις

Επιμέλεια Σ. Ντρέκου

Όσα πιο πολλά μαθαίνεις - Ν. Λυγερός

Όσα πιο πολλά μαθαίνεις για την γνήσια
κι όχι την κοινωνική οικογένειά σου
τόσο πιο ελεύθερη μαθαίνεις να είσαι
γιατί μόνο ο λόγος αλλάζει τα πάντα κι όχι τα λόγια
αφού αυτός μας επιλέγει για το έργο
κι αποτελεί την πνευματική υπόστασή μας
ενώ τα άλλα είναι μόνο και μόνο ζωικά.


Ν. Λυγερός: Ο στόχος της ζωής 
και η ζωή του στόχου

Ο στόχος της ζωής δίνει νόημα στην ύπαρξη και η ζωή του στόχου, στο έργο. Έτσι έχουμε και το τελεολογικό και το οντολογικό στοιχείο. Διότι χωρίς αυτά έχουμε την εντύπωση ότι στο κάτω κάτω της γραφής τίποτα δεν είναι σημαντικό κι ότι όλα έχουν την ίδια αξία μεταξύ τους, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική.

Μπορείς να δημιουργήσεις μια δυνατότητα και με αυτήν να υλοποιήσεις μια πραγματικότητα. Ο αθώος υπάρχει από μόνος του, αλλά χωρίς προοπτικές αν υπάρχει βαρβαρότητα. Και ο Δίκαιος αποκτά νόημα μόνο αν υπάρχουν αθώοι να βοηθήσει. Έχει τη δυνατότητα εκ φύσης, αλλά αποκτά την ιδιότητα εξ ανάγκης.

Έτσι, ο στόχος γίνεται ζωή και η ζωή στόχος, για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα ήταν ακόμα και αδιανόητο δίχως αυτήν την πράξη που ακολουθεί την ιδέα. Διότι τι πιο επικίνδυνο από την ιδέα που δεν γίνεται ποτέ πράξη.

Είναι σαν να είσαι ψαράς, αλλά να μην μπορείς ποτέ να ψαρέψεις ανθρώπους. Και τι θα ήταν να έχεις γνώσεις, αλλά να μην μπορείς ποτέ να τις εφαρμόσεις για να σώσεις ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε καλύτερα τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Παύλο. Ο πρώτος είναι της οντολογίας και ο δεύτερος της τελεολογίας. Και οι δύο μαζί αποτελούν τα θεμέλια της αποστολής μέσω των πράξεών τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μας είχε τη δυνατότητα να επιλέξει να επιλεχθεί, ενώ οι περισσότεροι παραμένουν στην απραξία, γιατί δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν τι είναι η Ανθρωπότητα, διότι τους εμποδίζουν οι κοινωνίες που ασχολούνται μόνο με το συμφέρον τους. 

Ενώ οι ελεύθεροι άνθρωποι, ακόμα και μόνοι, ξέρουν ότι είναι μαζί, γιατί παλεύουν για να σώσουν ζωές άλλων.

Σ. Ντρέκου | Ν. Λυγερός Λόγοι
21674) Ο στόχος της ζωής και η ζωή του στόχου. Perfection 16 9 10/2015.
21671) Όσα πιο πολλά μαθαίνεις. (ποίημα). Perfection 16 9 10/2015.

Διαβάστε και: