Ν. Λυγερός: Ο Λόγος του Χριστού και Η Διδαχή της Αγάπης (Βίντεο)

Αποστολή του Ν. Λυγερού στα Μικρά Κατεχόμενα. Αγ. Θέρισσος, Αγ.Τριάδα

Κείμενα: Νίκος Λυγερός 
Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Ο λόγος του Χριστού
δεν είναι μόνο παραβολή
γιατί πιστεύουμε
στο έργο Του
και συνεχίζουμε
με όλες τις δυνάμεις μας
ν' αγωνιζόμαστε
για την αγάπη
και την αμισεία
δίχως ν' αφήνουμε
περιθώρια
σε όσους θέλουν
να αφανίσουν
τους αθώους
μόνο και μόνο
επειδή είναι πιστοί
και δεν εγκαταλείπουν
την ουσία της ζωής.

Η διδαχή του Χριστού

Η διδαχή του Χριστού, η διδασκαλία του Χριστού, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, αφορά το τι κάνουμε τώρα, το τι κάνουμε μετά δεν έχουμε να ασχοληθούμε. Είναι άλλο πλαίσιο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε όλα αυτά που λέει ο Χριστός, είναι ότι έκανε μία τεράστια καινοτομία, που δεν ακολουθεί απλώς τις εντολές, οι οποίες είναι πάντοτε αρνητικές με την ιδέα "μην κάνεις αυτό, μην κάνεις αυτό". Και εξηγεί στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουμε. Το τι πρέπει να κάνουν είναι να αγαπούν ο ένας τον άλλον πλησίον.

Η ιδέα θα μπορούσα να απαντήσω, αν θέλετε και λίγο πιο ορθολογικά, είναι η εξής: όταν κάνουμε πειράματα στον τομέα της ρομποτικής και των γνωστικών επιστημών, βάζουμε διάφορα ρομπότ που έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. 

Αυτό που βλέπουμε είναι το εξής: αυτά που πειράζουν τα άλλα, τα καταφέρνουν καλά στην αρχή, δηλαδή έχουν καλύτερη απόδοση. Σε βάθος χρόνου, αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα ρομπότ που κάνουν καλό σε αυτόν που τους κάνει καλό, τα καταφέρνουν καλύτερα. Σε κάποια φάση αρχίζουν να εντοπίζουν ότι ένα ρομπότ δεν κάνει καλό. Με αυτό δεν λειτουργούν πια και λειτουργούν με τα άλλα. 

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αρχικά θα πιστεύαμε ότι, άμα βάλουμε ανεξάρτητες οντότητες και έχουμε δυο-τρεις αρνητικές, θα χαλάσουν όλη την πιάτσα, στην πραγματικότητα χαλάνε τον εαυτό τους, γιατί μετά υπάρχει το θέμα της ανταπόδοσης. Όταν κάνουν λοιπόν αυτές τις συνεχώς αρνητικές κινήσεις, είναι στην πραγματικότητα αρνητικό σε βάθος χρόνου. Ενώ σε βάθος χρόνου η θετικότητα αυτή εμφανίζεται. 

Σε βάθος χρόνου φαίνεται και η ποιότητα. Άρα λέω ότι αυτό που μας λέει ο Χριστός, η ιδέα είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε μια διδασκαλία που αφορά το θετικό στοιχείο, δηλαδή την ανθρωπιά. 

Εγώ πιστεύω στην ανθρωπιά, όχι απλώς επειδή είναι πίστη, αλλά επειδή αυτό βλέπω ότι λειτουργεί και αυτό που μάς λέει ο Χριστός είναι ότι αν είσαι ανθρώπινος, θα έχουμε περισσότερη ανθρωπιά, τότε θα μπορούμε να νιώσουμε την Ανθρωπότητα και σιγά-σιγά αλλάζουμε.

2014Talks-Conférences: Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Η Διδαχή της Αγάπης». Μετόχι Κύκκου, Κύπρος. Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, ώρα 9:30. - Video


















Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα/Ποίηση: Opus of N. Lygeros

Δείτε ακόμη:

Συνομιλίες
Νίκος Λυγερός Λόγοι / Nikos Lygeros 30 Μαρτίου 2016

Effie Gounari: τα like στην παρούσα σελίδα είναι η κατανόηση, εμπέδωση της αλήθειας. Είναι η ταύτιση.. Είναι η συν-αναπνοή. Είναι η αγαλλίαση, ο δρόμος, το ταξίδι, ο στόχος. Είναι το καθάριο της γνώσης που μεταδίδεται .Είναι ξεντύνομαι από το εγώ και στολίζομαι με τον άλλον γιατί αφήνοντας το δικό μου ένδυμα για να ενδυθώ το των αλλήλων συμμετέχω στη σκυταλοδρομία. Το ένδυμα-σκυτάλη δεν είναι κανενός. Σημασία έχει ο στόχος του αγώνα και η συμμετοχή 30 Μαρτίου 2016 στις 11:20 μ.μ..