Ένας λαός με αξίες έχει δικαίωμα ν’ ακούσει την αλήθεια


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ένας λαός με αξίες - Νίκος Λυγερός

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, αλλά όλες αυτές δικαιώνουν τον ελληνισμό!

Η πατρίδα μας είναι ο χώρoς μιας ανοιχτής δομής. Λειτουργούμε διαχρονικά με τις πολιτείες ή με μια πολλαπλή δομή, όπως ήταν η Αυτοκρατορία του Μεγαλεξάνδρου ή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Έχουμε μια αναρχική προσέγγιση της έννοιας του κράτους, διότι είμαστε ένας λαός με αξίες. Δεν βασίζουμε την οντότητά μας πάνω στις αρχές αλλά στις αξίες. Με άλλα λόγια, είμαστε τα παιδιά της Αντιγόνης κι όχι οι σκλάβοι του Κρέοντα.

Βέβαια αυτό μας προκαλεί προβλήματα, αλλά μόνο οι νεκροί δεν έχουν προβλήματα. Κι όπως δεν είμαστε όλοι στωικοί, πρέπει να πατήσουμε πάνω στις έννοιες της αντίστασης και της θυσίας για να μην γονατίσουμε.

Κι αν πολλοί ερμηνεύουν τις κινήσεις μας ως χαοτικές, είναι απλώς διότι δεν υπολογίζουν την χρονική πολυπλοκότητά μας και ότι έχουμε μάθει να ζούμε μακράν της ισορροπίας, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε όχι μόνο για μας αλλά και για τους άλλους, δηλαδή για την ανθρωπότητα.

Τότε πώς να διαχειριστούμε με άλλο τρόπο τα προβλήματά μας;

Ξέρουμε όλοι ότι οι αρχές μας είναι αυθαίρετες κάθε φορά που απέκτησαν δύναμη μετατράπηκαν σε δικτατορίες, οι οποίες καταπάτησαν τα δικαιώματα του λαού μας.

Κατά συνέπεια, είναι ορθολογικό να είμαστε επιφυλακτικοί προς αυτές τις τάσεις της κανονικοποίησης για το δήθεν κοινό όφελος.

Δεν είμαστε συντηρητικοί, διότι είμαστε παραδοσιακοί κι όταν δεν είμαστε ούτε αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε ένας παλιός λαός με όλη τη σημασία της έννοιας.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στους ανθρώπους μας, διότι ξέρουμε ότι είμαστε λίγοι και σπάνιοι.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να σπαταλήσουμε ανθρωπιά. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποί μας είναι η γη μας και με τη διασπορά μας ζούμε βιωματικά την έννοια της ελεύθερης δομής, η οποία είναι de facto και de jure ανεξάρτητη από τη λεγόμενη κρατική μας οντότητα.

Είμαστε συνειδητοποιημένοι με την ιδέα ότι το κράτος έχει ανάγκη από το λαό και όχι το αντίθετο, αλλιώς δημιουργείται μια δημόσια εξάρτηση που συνεχίζεται και μετά τη σύνταξη έως την απελευθέρωση του θανάτου.

Στο κάτω κάτω της γραφής, ακόμα και το σύνθημα της επανάστασης δεν αφορά στο κράτος αλλά στην ελευθερία και τον θάνατο.

Μόλις σκεφτόμαστε κρατικά, αναπαράγουμε τα νοητικά σχήματα του συστήματος, το οποίο έχει υπόσταση μόνο όταν καταπατά ανθρώπους, για να εξασφαλίσει την εξουσία του πάνω στα ανώνυμα άτομα.

Κι όταν θυμόμαστε τον Προμηθέα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τον έδεσαν πάνω στο βράχο του Καυκάσου, το Κράτος και η Βία.

Διαχρονικά θέλουμε την ελευθερία της σκέψης μας μέσω της δράσης του φωτός και δεν σεβόμαστε τους θύτες, διότι αγαπάμε τα θύματα. Ακόμα και η γενοκτονία μάς δίδαξε το ίδιο σχήμα και αν δίνουμε τόσο λίγη σημασία στο παρόν είναι γιατί ξέρουμε ότι είμαστε λαός του χρόνου και όχι του χώρου.

Οι νεκροί μας και οι αγέννητοί μας, καθορίζουν την ύπαρξή μας ως γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να μας πλήξει μια τεχνητή κρίση, διότι ως λαός έχουμε ζήσει και πεθάνει με αμύθητες δυσκολίες.

Μας αρέσει να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε, και τα εμπόδια είναι μόνο για να τα ξεπεράσουμε. Η ζωή μας δεν ήταν ποτέ εύκολη, δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι, διότι δίνουμε αγώνα για όλα και για τις αξίες μας.

Σ. Ντρέκου | Ν. Λυγερός Λόγοι

3901) Tête de femme. (Dessin). Perfection 9 6 6/2008.
7142) Ένας λαός με αξίες. Perfection 12 4 4/2011. Un peuple avec des valeurs.


Ο λαός μας
έχει δικαίωμα
ν’ ακούσει την αλήθεια
και δεν υπάρχουν
ευγενικοί τρόποι
που μας εμποδίζουν
να την πούμε
διότι καμιά δικαιολογία
δεν πρόκειται
να μας καθυστερήσει
όταν αφορά
ένα εθνικό θέμα
που αλλάζει
τα δεδομένα
της πατρίδας μας
έτσι ξεκάθαρα
θα προστατέψουμε
όλους τους αθώους
όσο βάρβαρη
κι αν είναι η απραξία.


    ΒΙΝΤΕΟ: ΛΟΓΟΣ ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ "ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ" και ΑΧΕΛΩΟΣ TV (2015) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΛΑΝΟΣ 24/06/15. ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος

    ΣΧΟΛΙΑ: Ο διάσημος Έλληνας διανοούμενος Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής, μιλά για την διαχρονικότητα του Ελληνισμού, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί: 

    • Είμαστε ένας λαός της μνήμης και της αντίστασης. Επινοήσαμε τη στρατηγική, για να αντιμετωπίσουμε ως λίγοι τους πολλούς που ήθελαν να μας κατακτήσουν και να μας καταστρέψουν. 

    • Έπειτα από αιώνες είμαστε ακόμα εδώ, γκρινιάρηδες όπως πάντα, αλλά ζωντανοί και ελεύθεροι, ενώ άλλοι λαοί όχι μόνο έχουν πεθάνει αλλά και ξεχαστεί.

    • Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει γιατί έχουμε το βάρος της μνήμης, το σκληρό του ήλιου και το μεγάλο της θάλασσας.